diabetes
DIABETES: JENIS, SIMPTOM & RAWATAN
Posted on Posted in FAMILI, SEMASA, SIHAT

diabetes

Diabetes A.K.A KENCING MANIS

Menurut Persekutuan Diabetes Antarabangsa, seramai 387 juta orang di seluruh dunia adalah hidup dengan menghidapnya.

Diabetes, sering dirujuk oleh doktor sebagai diabetes mellitus atau kencing manis, menggambarkan sebagai sekumpulan penyakit metabolik di mana orang yang mempunyai darah tinggi (glukosa), sama ada kerana pengeluaran insulin yang tidak mencukupi, atau kerana sel-sel badan tidak bertindak balas dengan baik terhadap insulin, atau kedua-duanya. Pesakit dengan gula darah tinggi biasanya akan mengalami kerap membuang air kecil (polyuria), mereka akan menjadi semakin dahaga (polydipsia) dan lapar (polyphagia).


Jenis Diabetes

Terdapat dua jenis penyakit diabetes yang utama iaitu Diabetes Type 1 dan Diabetes Type 2. Terdapat juga Gestational Diabetes dimana ianya selalunya dihidap oleh wanta yang mengandung

1. diabetes Jenis 1

 • “Insulin Dependent Diabetes Mellitus” bergantung pada Insulin.
 • Pesakit dengan diabetes jenis 1 mempunyai masalah tubuh badan menghasilkan insulin.
 • Mereka perlu mengambil suntikan insulin untuk sepanjang hidup mereka. Mereka juga perlu memastikan tahap darah- glukosa yang betul dengan menjalankan ujian darah biasa dan mengikuti diet khas
 • Kira-kira 10 % daripada semua kes ini di seluruh dunia
 • Biasanya berlaku pada kanak-kanak dan remaja.

2. Diabetes JENIS 2

 • 90 % daripada semua kes-kes diabetes di seluruh dunia adalah jenis 2
 • Disebabkan oleh Rintangan Insulin dalam badan. Rintangan insulin dalam badan akan menyebabkan glukosa tidak dapat dihantar ke bahagian badan kita dan menyebabkan tahap gula dalam badan meningkat.
 • Orang yang mempunyai berat badan berlebihan dan obes mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat diabetes jenis 2 berbanding mereka yang mempunyai berat badan yang sihat. Orang yang mempunyai banyak lemak visceral , juga dikenali sebagai obesiti , lemak perut, atau obesiti abdomen , sangat berisiko. Sebagai punca berat badan berlebihan atau obesiti, tubuh untuk melepaskan bahan kimia yang boleh menjejaskan kestabilan sistem kardiovaskular dan metabolik badan
 • Sesetengah orang mungkin dapat mengawal gejala-gejala diabetes jenis 2 mereka dengan kehilangan berat badan, mengikuti diet yang sihat , melakukan banyak senaman, dan memantau paras glukosa darah mereka. Walau bagaimanapun , diabetes jenis 2 biasanya penyakit yang progresif – ia secara beransur-ansur menjadi lebih teruk – dan pesakit mungkin akan berakhir perlu mengambil insulin , biasanya dalam bentuk tablet.
 • Lelaki yang paras testosteron yang rendah telah didapati mempunyai risiko yang tinggi mendapat diabetes jenis 2 . Penyelidik dari University of Edinburgh , Scotland, mengatakan bahawa paras testosteron yang rendah dikaitkan dengan rintangan insulin (Lihat artikel sini)

3. Gestational diabetes (Hamil)

 • Jenis ini memberi kesan kepada wanita semasa hamil. Ada wanita yang mempunyai tahap yang sangat tinggi glukosa dalam darah mereka, dan badan-badan mereka tidak dapat menghasilkan insulin yang cukup untuk mengangkut semua glukosa ke dalam sel-sel mereka, menyebabkan tahap progresif kenaikan glukosa.
 • Diagnosis dibuat semasa mengandung
 • Kebanyakan pesakit boleh mengawal diabetes mereka dengan senaman dan diet.
 • Antara 10 % hingga 20 % daripada mereka perlu mengambil beberapa jenis ubat-ubatan darah – glukosa kawalan. Yang tidak dikenal pasti atau tidak terkawal diabetes semasa hamil boleh meningkatkan risiko komplikasi semasa bersalin. Bayi itu mungkin lebih besar daripada yang sepatutnya

Simptom Diabetes

 1. Paras gula darah (Glukosa) meningkat mendadak
 2. Sering rasa dahaga dan kerap kencing pada waktu malam
 3. Berat badan turun mendadak
 4. Sering berasa lapar
 5. Penglihatan kabur
 6. Luka lambat sembuh
 7. Badan keletihan
 8. Kaki atau tangan mudah terasa kebas dan sakit
 9. Kulit merengsa

diabetes

Peringkat Diabetes

Peringkat Pertama: Darah Yang Pekat dan Gelap

Tahap gula semakin meningkat di dalam darah kita akan menyebabkan sel-sel darah merah terletak bersama dan menjadi pekat dan gelap. Ianya akan mengganggu kelancaran pengaliran darah

Peringkat Kedua: Kerap Dahaga Dan Badan Panas

Sel-sel yang menjadi semakin tidak bermaya dan akan menghantar signal dahaga kepada otak untuk meminta bekalan air. Kepekatan gula dalam darah akan meningkatkan dan tekanan osmosis darah akan menyebabkan air diserap keluar daripada sel-sel badan.

Peringkat Ketiga: Badan Letih Dan Mengantuk

Disebabkan darah yang menjadi pekat dan tidak lancar pengalirannya, darah tidak boleh membawa oksigen dan nutrien secukupnya untuk badan kita. Otak kita yang tidak cukup bekalan oksigen kita akan kerap rasa letih dan sentiasa mengantuk. Terutamanya waktu petang.

Peringkat Keempat: Lemah Tenaga Batin & Mati Pucuk.

Tidak kira lelaki atau perempuan, kehidupan seks kita akan terganggu dengan tidak cukup tenaga dan badan lemah disebabkan darah tidak lancar.

Peringkat Kelima: Perubahan Kulit

Tompok atau bintik akan mula muncul pada kulit kita. Kita akan rasa gatal atau kebas-kebas di anggota badan kita. Ini merupakan tanda sel-sel badan mula kita merosot disebabkan kekurangan bekalan sumber tenaga. Glukosa yang terapung di dalam saluran darah kerana tidak dapat masuk ke dalam sel disebabkan kekurangan insulin. Kandungan gula(glukosa) yang menjadi pekat dalam darah akan menyebabkan kesesakan pengaliran darah. Ianya akhirnya menjadi keras dan akan menjadi gumpalan yang muncul dalam bentuk tompok-tompok. Kemudian, sel-sel kulit akan mula mati dan keadaan akan bertambah semakin cepat. Selalunya jadi di kaki.

Peringkat Keenam: Gangrene Bernanah Di Kaki

Jari-jari kaki adalah anggota badan yang selalu terjadinya gangrene yang bernanah. Ia nya kerana oksigen dan nutrien tidak sampai ke jari kaki dan akan menyebabkan sel darah putih berkurangan. Ini menyebabkan bakteria terkumpul dan keluarnya nanah. Jangkitan bakteria sangat cepat merebak dan akan mula merabak sehingga daging dan tulang kita. Peringkat akhir kita harus buang daging yang dijangkiti bagi mengelakkan jangkitan lebih teruk.

Peringkat Ketujuh: Gangguan Penglihatan

Kapilari darah yang terdapat pada mata adalah yang paling halus. Apabila darah pekat dan mengganggu pengaliran, ianya akan mengganggu proses penglihatan kita dan mungkin kita akan menjadi buta.

Peringkat Kelapan: Penyakit Sekunder.

Pelbagai penyakit sekunder akan menyusul jika kita menghidapinya. Contoh komplikasi:

 • Masalah buah pinggang,
 • Pertumbuhan batu karang
 • Lemah Jantung
 • Strok
 • Hipertensi

Peringkat Terakhir: Pembedahan

Peringkat terakhir ini adalah solusi terakhir bagi orang yang berada di peringkat yang teruk. Dimana anggota badan selalu nya kaki terpaksa dibuang atau di potong disebabkan anggota tersebut telah dijangkiti kuman atau bakteria. Bagi mengelakkan daripada bakteria menjangkiti anggota lain, anggota dijangkiti itu harus dibedah dan dibuang.


diabetes

Rawatan Diabetes

Diabetes adalah penyakit biasa , namun setiap individu memerlukan penjagaan yang unik. Kami menggalakkan mereka yang menghidap diabetes dan keluarga mereka untuk belajar sebanyak mungkin tentang terapi perubatan terkini dan pendekatan , serta pilihan gaya hidup sihat. komunikasi yang baik dengan satu pasukan pakar boleh membantu anda berasa dalam kawalan dan bertindak balas kepada perubahan keperluan.

Rawatan untuk Diabetes Jenis 1 masih lagi dalam usaha. Sehingga kini masih tiada rawatan untuk nya melainkan suntikan insulin terus ke badan. Pesakit yang menghidapi jenis 1 harus mengambil suntikan insulin berterusan.

Rawatan untuk Diabetes Jenis 2 pula akan mengambil masa seumur hidup jika kita tidak mengamalkan amalan hidup sihat. Digalakkan oleh semua doktor rawatan paling berkesan adalah dengan gaya hidup secara sihat. Pesakit haruslah mengamalkan pemakanan atau diet yang sihat mengikut saranan doktor. Anda boleh rujuk di link ini.

Pesakit haruslah selalu bersenam dan aktif dalam pergerakan. Senaman atau aktiviti fizikal, termasuk apa-apa yang membawa anda bergerak , seperti berjalan , menari, atau bekerja di kawasan itu. Aktiviti fizikal yang kerap adalah penting untuk semua orang, tetapi ia adalah sangat penting untuk pesakit diabetes dan mereka yang berisiko mendapat kencing manis.

Pesakit memang diwajibkan mengambil ubat istimewa dan haruslah selalu mengawasi kadar gula dalam darah dengan melakukan ujian darah sekerapnya.


Lihat video ini untuk pemahaman mudah mengenai penyakit diabetes ini.

Semoga artikel ini memberi manfaat kepada anda semua. Saya sarankan anda semua agar mengamalkan gaya hidup yang sihat supaya kita semua terhindar dan tidak mudah menghidap sebarang penyakit. Sesungguhnya “Mencegah lebih baik daripada merawati”.


Lihat juga artikel

Ruang Komen