Tempat Menarik
10 TEMPAT MENARIK & MENAKJUBKAN DI DUNIA
Posted on Posted in DESTINASI, MENARIK

Tempat Menarik

Tempat Menarik & menakjubkan Di Seluruh Dunia

Terdapat pelbagai tempat menarik dan terbaik yang ternyata akan mengkagumkan sesiapa sahaja yang melihatnya. Ianya bukan tempat menarik yang biasa kita ketahui. Lihat senarai saya di bawah untuk melihat tempat menarik yang antara terbaik di dunia.


The Great Blue Hole, Belize

Tempat menarik

Tempat menarik pertama yang saya ingin kongsi adalah The Great Blue Hole. Ianya adalah sinkhole kapal selam di luar pantai Belize. Ia adalah salah satu tempat menyelam skuba terbaik di dunia. Ia terletak berhampiran pusat Lighthouse Reef, 70km dari tanah besar dan Belize City. Ia nya sebuah lubang bulat yang besar, lebih 300m besar nya dan 124m kedalamannya.


Pantai Bercahaya Vaadhoo, Maldives

Tempat Menarik

Maldives yang  dikenali sebagai ‘Syurga Di Bumi’, Pantai Vaadhoo di Maldives akan bercahaya ketika malam. Ini kerana air yang bersih, cerah dan lut sinar. Tetapi sejenis tumbuhan bernama FitoPlankton yang melakukan silap mata ini, Ia nya akan bercahaya ketika malam dan terus menyebabkan fenomena indah ini boleh berlaku. Ia nya merupakan tempat menarik yang sesuai untuk anda yang berbulan madu.


Gua Ais, Gunung Berapi Mutnovsky, Rusia

Tempat Menarik

Gua Ais, di mana ais dan api bertemu untuk mewujudkan pemandangan yang amat luar biasa, telah diukir daripada glasier oleh sungai bawah tanah yang mempunyai sumbernya dalam yang sentiasa mengalir air panas daripada gunung berapi Mutnovsky itu sendiri.

Sepanjang separuh batu, gua ais ini terbentuk oleh aliran yang mengalir melalui padang glasier di bahagian bawah gunung berapi. Mengikut fakta laluan untuk gua ais ini adalah biasanya terlalu kecil untuk masuk, tetapi salji ringan dan musim panas yang luar biasa panas membentuk gua ais menjadi gua besar dengan bumbung yang hampir telus.

Lokasi: Gua Ais Di Mutnovsky, Russia


Door to Hell, Derweze, Turkmenistan

 Tempat Menarik

Door To Hell (juga dikenali sebagai Gates To Hell, kawah neraka, Darvaza Crater) adalah satu padang gas asli di Derweze, Turkmenistan, yang telah runtuh ke dalam gua bawah tanah pada tahun 1971, menjadi kawah gas asli. Ahli geologi telah menhidupkan api untuk mengelakkan penyebaran gas metana, dan ia telah membakar berterusan sejak itu. Diameter kawah adalah 69m, dan kedalaman 30m. Tidak semua orang boleh menjejaki tempat menarik ini tetapi pastinya ramai yang teringin untuk melihat  dengan lebih dekat.

Lokasi: Door To Hell


Ladang Tulip, Belanda

Tempat Menarik

Kebanyakan ladang tulip di Belanda terletak di Noordoostpolder (Timur Laut polder), di wilayah Flevoland  dan di kawasan yang dikenali sebagai Kop van Noord -Holland. The Kop walaupun mempunyai kawasan ladang berkembang berterusan terbesar di Belanda. Satu lagi ladang terkenal adalah berhampiran Leiden Bollenstreek, rumah milik Keukenhof yang terkenal di dunia. Ketiga-tiga kawasan ini adalah hanya setengah jam perjalanan dari Amsterdam dengan kereta. Lelongan bunga terbesar di dunia, FloraHolland di Aalsmeer, juga hanya 30 minit dari ibu negara.

Cuaca di Belanda adalah sesuai untuk tulip berkembang, semasa musim bunga dinginlah Tulip mula mekar. Tanah di polders yang sentiasa mengalir, menjadikannya sempurna untuk tulip yang suka saliran yang baik tetapi tanah lembap. Terdapat begitu banyak jenis jenis tulip. Masyarakat Horticultural Belanda telah kumpul mereka menjadi kepada beberapa kumpulan dengan membezakan spesies dalam kumpulan ini. Dari pertengahan Mac hingga akhir Mei tulip mengubah sebahagian besar Holland ke dalam petak-petak berwarna-warni. Oleh itu, apabila anda pergi ke Holland pada bulan April untuk melihat tulip mekar, tidak kira di mana anda melihat, ladang Tulip ini akan berbeza dan tidak syak lagi berwarna-warni dengan cantiknya.


Salar de Uyuni, Bolivia

 Tempat Menarik

Salar de Uyuni (atau Salar de Tunupa ) adalah dataran rata garam terbesar di dunia di 10.582 kilometer persegi (4,086 batu persegi). Ia terletak di Wilayah Daniel Campos dalam Potosí di barat daya Bolivia, berdekatan puncak Andes dan di ketinggian 3656 meter (11,995 kaki) di atas paras laut. Ia juga mempunyai lantai seperti cermin yang pasti akan memukau sesiapa yang melihat nya.


Taman Negara Geologi Zhangye Danxia

Tempat Menarik

Taman Negara Geologi Zhangye Danxia, juga dikenali sebagai Zhangye Danxia Geopark, terletak berhampiran bandar Zhangye di wilayah Gansu di barat laut China. Ia meliputi kawasan seluas 510 kilometer persegi (200 batu persegi). Dahulunya taman daerah dan kawasan yang indah , ia menjadi geopark kebangsaan pada November 2011. Terkenal dengan pembentukan batu yang berwarna-warni , ia telah dipilih oleh media Cina sebagai salah satu bentuk bumi yang paling indah di China

Dikenali sebagai “eye-candy Zhangye “, batu-batu berwarna-warni ini adalah tempat yang sempurna untuk memenangi hati mana-mana pencinta seni. Warna-warna yang luar biasa daripada batu-batu adalah hasil daripada batu pasir merah dan mineral deposit yang terletak lebih 24 juta tahun


Tasik Hillier, Australia

Tempat Menarik

Tasik Hillier sebuah tasik masin di pinggir Pulau Tengah , yang terbesar daripada pulau-pulau dan pulau kecil yang membentuk Recherche Archipelago di rantau Goldfields – Esperance, di luar pantai selatan Australia Barat. Ia amat terkenal dengan warna merah jambu. Pantai panjang dan nipis membahagikan Lautan Selatan dari tasik.

Tasik Hillier adalah kira-kira 600 meter panjang, kira-kira 250 meter ( 820 kaki) lebar. Tasik ini dikelilingi oleh rim pasir dan hutan tebal paperbark dan pokok kayu putih dengan sempit jalur gumuk pasir yang diliputi oleh tumbuh-tumbuhan memisahkan pinggir utara dari pantai utara Pulau Tengah. Ciri yang paling ketara tasik ini adalah warna merah jambu. Warna terangnya adalah kekal, dan tidak berubah apabila air itu diambil dalam bekas. Sumber warna merah jambu dianggap disebabkan oleh kehadiran organisma Dunaliella salina. Udara adalah pengangkutan yang terbaik untuk melihat tasik ini.


Kolam Air Panas Grand Prismatic, USA

Tempat Menarik

Terletak di Taman Negara Yellowstone, ia adalah air panas terbesar di Amerika Syarikat. Bukan sahaja untuk saiz, air panas memancarkan air yang amat panas dan warna prisma yang menakjubkan. Pastinya akan mengkagumkan sesiapa yang melihat warna kolam ini.

Warna-warna terang pada kolam ini adalah hasil daripada Arkea berpigmen dalam lantai mikrob yang tumbuh di tepi air mineral yang kaya. Warna-warna Arkea hasil yang terdiri daripada hijau kepada merah; jumlah warna dalam lantai mikrob bergantung kepada nisbah klorofil dalam karotenoid dan pada suhu air yang nikmat satu Arkea atas yang lain. Pada kolam ini, tikar cenderung untuk menjadi oren dan merah , manakala pada musim sejuk lantai menjadi hijau biasanya gelap. Ditengah kolam adalah steril kerana panas yang melampau. Warna biru dalam air di tengah-tengah keputusan kolam dari penyerakan cahaya biru oleh zarah terampai di dalam air. Kesan ini amat kelihatan di tengah-tengah kolam kerana kekurangan Arkea yang hidup di pusat dan kedalaman air.


Bukit Coklat, Filipina

Tempat Menarik

Bukit Coklat adalah pembentukan geologi di wilayah Bohol Filipina. Terdapat sekurang-kurangnya 1,260 bukit tetapi mungkin ada sebanyak 1,776 bukit tersebar di kawasan seluas lebih 50 kilometer persegi ini. Sekumpulan bukit berbentuk luar biasa. landskap luar biasa ini adalah unik kepada pulau kecil ini. Walaupun kehadiran yang banyak bukit, asal-usul mereka adalah tidak jelas.


Saya tahu banyak lagi tempat menarik di dunia yang tidak masuk di dalam senarai saya. Anda boleh tinggalkan komen jika ada tempat menarik yang anda tahu.


Lihat juga Artikel:

Ruang Komen